A Magyar Nemzeti Bank hivatalos alkalmazása interaktív formában mutatja be a forintbankjegyeket, azok biztonsági elemeit, ellenőrzésük módjait.

A modern kommunikációs eszközök lehetőséget kínálnak arra, hogy a felhasználó maga válassza ki az egyes címleteket, valamint a menüsorban található vizsgálati módszereket.

Mindezek segítségével a bankjegyek megtekinthetők:
– fénnyel átvilágítva,
– különböző típusú UV-fényekben.

A látottak alapján elsajátított ismeretek jól hasznosíthatók a hétköznapi vásárlások során is.

Az alkalmazással lehetőség van egyedi bankjegy elkészítésére. A portré helyére beilleszthető a saját fénykép, illetve további választható motívumok elhelyezésére is lehetőség van. Az így készített bankjegy menthető, e-mailben átküldhető, Facebook-on megosztható.

Az alkalmazáson belül további – készpénzzel kapcsolatos – hasznos információk és érdekességek is elérhetők.

Az alkalmazás segítségével megtekinthetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett hivatalos devizaárfolyamok. Lehetőség van az MNB által jegyzett devizákon túl olyan pénznemek árfolyamainak lekérdezésére is, amelyeket az MNB korábban jegyzett, azonban már nincsenek forgalomban. A lekérdezés intervalluma szabadon meghatározható, a lekérdezett adatok grafikusan és táblázatos formában is megjeleníthetők. Az alkalmazás használatához internetkapcsolat szükséges, amely bizonyos esetekben díjfizetés ellenében vehető igénybe.

 

 

— refkobol —

 

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos okostelefon-alkalmazása interaktív formában mutatja be a forintbankjegyeket, azok biztonsági elemeit és ellenőrzésük módjait – ezzel könnyítve a bankjegykezelést és azok ellenőrzését.

Az alkalmazás felhasználója megtekintheti az MNB hivatalos közép-árfolyamait (legyen az devizaárfolyam vagy már nem jegyzett pénznemek árfolyama). Aktuális árfolyamokat és múltbeli árfolyamokat is lekérdezhet, a lekérdezés intervalluma rugalmasan állítható. Az adatokat grafikusan és táblázatos formában is megtekintheti.

 

 

További referenciák